Recept na poctivý domácí chléb

20.09.2014 23:56

 Už se Vám jistě stalo, že třídenní chléb, se prostě nedá jíst? Buď se drobí, nebo je z něj gumová hmota, nebo ho napadla plíseň. Pokud vám kupovaný chléb nechutná, upečte si ho raději doma. Za prvé, víte co jste do něj dali a za druhé, z něj budete mít radost déle jak tři dny. A aby chléb vydržel, naše babičky ho balily do utěrky a potom do igelitového pytlíku, který byl určen jen pro chleba.

     Co budeme potřebovat:

   500g vody, žitný kvásek, 1/2 kostky droždí, 350g žitné mouky, 200g polohrubé mouky, 200g hladké mouky (nejlepší je Babiččina mouka, z levné, to není ono), 3 čajové lžičky soli, na špičku nože rozdrceného anýzu, čajovou lžičku kmínu, po polévkové lžíci octa a oleje.

   Žitný kvásek si uděláme  asi z 1 dcl vody, do které přidáme žitné mouky tolik, aby vzniklo hustější těstíčko. Vše mícháme v uzavíratelné zavařovací sklenici (750ml). Necháme stát v pokojové teplotě dva dny, potom přídáme trochu vody a trochu mouky a necháme zrát kvásek. Poctivý kvásek by měl do hodiny začít vytvářet bublinky. Obsah sklenice vylejeme do mísy. Sklenici zásadně nevymíváme, očistíme ji zvenku, očistíme víčko z vnitřní strany, uzavřeme sklenici a schováme do ledničky. Další příprava kvásku je potom rychlejší pro další zadělání.

  Jestli-že máme kvásek připravený, nalejeme do mísy 500g vody, přidáme kvásek a rozdrobenou půlku kostky droždí. Řádně zamícháme. Potom přidáme všechny tři druhy mouky, sůl, anýz, kmín, ocet a olej. Zamícháme tak, aby vzniklo hustější těsto, které bude držet tvar. Pokud bude těsto hodně hustější, nebojte se přidat trošku vody. Necháme kynout asi 5 hodin pod pokličkou nebo utěrkou. Po vykynutí rozdělíme těsto na dva díly a uděláme šišky nebo kulatý bochánek. Položíme na plech a nůžkami nastřihneme šišky na několika místech. Chléb Vám při pečení nepopraská. Dáme do horkovzdušné trouby na 230°C. Troubu nemusíte předehřívat. Pod plech podstrčíme plecháček s vodou. Pečeme tak dlouho, až se udělá zlatavá kůrka. Vypneme troubu a šišky chleba, potřeme jemně slanou vodou a necháme vystydnout.

  Aby se využil prostor horkovzdušné trouby, lze těsto zamíchat na dvojitou dávku. Chleby potom pečeme v troubě nad sebou. Pokud chleba nestihnete sníst, o čem silně pochybuji. Schovejte si čerstvý, vychladnutý do mrazáku. Po rozmražení nepoznáte rozdíl.

     Dobrou chuť!!!

  Dejte nám vědět jestli se Vám povedl a jak chutnal ! 

 KVÁSEK V AKCI

VÝSLEDEK STOJÍ ZA TO