Rohlíky a housky jak za Rudolfa... pěkně vypečené
DOMÁCÍ KAISERKY, 12 KS
300 ml mléka,
250 g hladké mouky,
125 g polohrubé mouky,
125 g pšeničné chlebové mouky,
25 g másla,
15 g soli,
10 g čerstvého droždí,
5 g cukru;
na posyp: lněné semínko, mák, kmín, hrubozrnná
Jak na to:
Do mírně zahřátého mléka nasypte cukr, rozdrobte droždí, zamíchejte.
Přidejte ostatní suroviny a připravte kynuté těsto. Rozdělte jej na 12 kulatých bochánků, umístěte na pečicí plech a nechejte 10 minut odpočinout. Tvořítkem vytlačte v bocháncích hluboký dekor-forma kaiserky od Tescoma(cca 2 mm nad povrch podložky), obraťte dekorem dolů a nechte dalších cca 15 minut kynout. Obraťte zpět, potřete vejcem, nebo slanou vodou, posypte mákem, lněným semínkem nebo sluněčnicí a pečte v předehřáté troubě při 220 °C cca 10 minut.
DOMÁCÍ ROHLÍKY I., 12 KS
Ingredience na potření
1 lžíce sádla
Těsto
1 hrnek vlažné vody
1 lžička sůl
0,5 kostky droždí
2 lžíce sádlo
3 hrnky polohrubé mouky
Postup přípravy
Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, zalijeme trochou vlažné vody a zamícháme. Během chvíle se nám droždí rozpustí, potom mouku osolíme. Dvě vrchovaté lžíce sádla rozpustíme a vlažné sádlo přidáme do mísy i se zbylou vodou a zpracujeme těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple hodinu kynout.
Po prvním vykynutí lze zapracovat do těsta dýňová, slunečnicová, sezamová a lněná semínka. Z těsta můžeme tvarovat různé pečivo, například i pletýnky. Pokud zapracujeme do těsta hrst arašídů a odvážíme menší porce těsta, získáte skvělé banketky k vínu. Polohrubou mouku můžeme nahradit celozrnnou, ale pak musíme přidat o trošku více vody (asi čtvrt hrnku).
Připravené těsto krátce propracujeme, aby se zpevnilo a odvážíme si kousky po 60 g. Každý kousek rozválíme na podélnou placičku, kterou svineme do rohlíku. Vzniklé rohlíky naskládáme na dva plechy vyložené pečícím papírem a přikryté je necháme dalších 40 minut kynout. Následně rohlíky potřeme rozpuštěným sádlem a kdo chce, může posypat mákem.
Sádlové rohlíky pečeme v předehřáté troubě asi 20 - 25 minut.
Ihned po upečení rohlíky znovu mašlovačkou přetřeme rozpuštěným sádlem a dáme na mřížku zchladnout. Posypané rohlíky už sádlem nepotíráme.
Levné sádlové rohlíky podáváme jako běžné rohlíky. Jsou výborné, voňavé a křupavé.
DOMÁCÍ ROHLÍKY II, 10 KS
Domácí rohlíky tak, aby se vždycky povedly? Krok za krokem a pěkně názorně včetně tvarování?
www.youtube.com/watch?time_continue=87&v=-4KvXG0rRdg
V pekařské terminologii úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. Rohlíky a housky. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo zapsáno hodně hluboko. Ať už se nám to líbí, nebo ne – i ty nejobyčejnější rohlíky k české kuchyni patří.
Pokud si je chcete zkusit upéct, připravil jsem pro vás jednoduchý postup, který vás k nim dovede i v domácích podmínkách. K první verzi rohlíků se dá dopracovat opravdu snadno.
Předem ale varuji, že rohlíky jsou jinak dost fuška a strašně hodně záleží na správném kynutí, tvarování i pečení. Každá drobná změna v postupu se hned odrazí na chuti i na vzhledu. Na videu ale máte vše podstatné. Nebojte se toho a pusťte se do nich!
Suroviny
500 g hladké pšeničné mouky
285 g vlažné vody
60 g změklého sádla
11 g soli
6 g instantních kvasnic
Postup
1. Mouku dejte do mísy (robota s hnětacím hákem). Přidejte sůl, instantní kvasnice a promíchejte. Teprve poté přidejte vodu a sádlo.
2. Zapněte robota na nejnižší otáčky a nechte chvíli běžet (okolo 1 minuty). Zvedněte rychlost na střední a nechte hnětat 10 minut. Těsto bude hladké, nelepivé a zcela se oddělí od mísy.
3. Vyhnětené těsto dejte na pomoučenou pracovní desku a rukama jej chvíli hnětejte. Dejte do mísy vymazané trochou oleje, přikryjte fólií a nechte kynout. Kynutí potrvá asi 90 minut (podle okolní teploty a řady dalších faktorů) a objem těsta by se měl zhruba zdvojnásobit. Po dokynutí těsta si také předehřejte troubu na 230 °C.
4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Z těsta oddělte menší díly těsta o hmotnosti okolo 75 g (nebojte se těsto zvážit přesně, rohlíky pak budou, jako když střelí). Každý díl těsta schovejte do dlaně a krouživým pohybem vytvarujte do tvaru malého bochánku. Bochánky zakryjte a nechte odpočinout asi 10 minut.
5. Odpočaté díly těsta po jednom vytvarujte na rohlíky. Bochánek rozválejte válečkem. Nejprve horní polovinu směrem od sebe a potom dolní polovinu na dvě strany od sebe – vlevo a vpravo, abyste získali přibližný tvar protáhlého trojúhelníku. Rohlík nejprve smotejte od nejširší strany směrem ke špičce. Poté jej vyválejte na plocho a s tlakem dlaní směrem do stran, aby se rohlík prodloužil na nějakých 15 až 18 cm.
6. Vytvarované rohlíky vyskládejte na plech (nechte jim mezery) a postříkejte je rozprašovačem s vodou. V téhle chvíli je taky můžete posypat trochou máku. Rohlíčky přikryjte a nechte dokynout zhruba 20 až 25 minut.
7. Vykynuté rohlíky dejte do rozehřáté trouby. Při vkládání troubu zapařte několika stříkanci z rozprašovače a rychle zavřete. Postup můžete po půlminutě zopakovat. Rohlíky pečte pěkně podle barvy – mělo by to zabrat zhruba 10 minut, než budou krásně vybarvené a křupavé. Po upečení je vyskládejte na mřížku a nechte nezakryté vychladnout.