Staročeský babiččin štrudl z Východních Čech
Nemáte v mrazáku listové těsto? Nechce se Vám už nikam chodit? Nezoufejte!! Tady je recept na těsto, které si zaděláte během deseti minut. Věřte, že v kuchyni budete mít skoro vše, co budete potřebovat.
Ingredience:
450 g hladké babiččiny mouky
125 g másla
1 vejce
1 polévkovou lžíci octa
trochu vody (3 PL)
Náplň: oloupaná a nastrouhaná jablka (cca 1kg), skořici, vlašské ořechy, rozinky(sultánky)přelité horkou vodou, piškoty
Do mísy nasypeme odváženou mouku, rozkrájené změklé máslo, přidáme vejce, lžíci octa a trochu vody. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na tři díly. Po odležení, těsto postupně vyválíme do velikosti pečícího plechu. Při válení podsypáváme hladkou moukou, aby se nám těsto nelepilo. Na vyválené těsto rozdrobíme, do jeho středu, asi 10 piškotů, které zadrží šťávu z jablek. Na piškoty dáme 1/3 náplně. Aby se nám náplň při pečení netlačila ven, zahneme kraje přes náplň a přehodíme zbytkem těsta. Všechny tři šišky pečeme na jednom plechu při 150°C. Před dopečením, můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem.
Dobrou chuť.