Trochu z historie

07.01.2015 21:33

          

 

 

       Tam nahoře stojí kaplička...

 

    Na kraji naší milé vesničky Neierbarch (Tisová), u pozemku p. H. Schneidera (Longin)(nyní Gajdošovi) stála, a snad ještě dnes stojí naše kaplička.

       

 

 Přišlo-li se z Nejdku cestou, která vedla tzv. přední vesnicí, tak jsme se zastavili, neboť odsud byl krásný pohled na část naší rodné vesničky. Pro mládež, která docházela do Nejdku do školy, byla tato kaplička dobrou známou. V létě, ještě lépe na podzim se občas tajně prošlo i Longinovou zahradou. Muselo se zjistit, jak dalece je zralé ovoce a když nebylo, tak se mu trochu pomohlo, aby spadlo. Ovoce vždy chutnalo nejlépe, i když nebylo úplně zralé.

Když jste v zimě došli k tomuto místu, museli jste pevněji zapnout kabát, vyhrnout límec, čepici natáhnout do čela, neboť ledová vánice, v těchto místech, byla mnohem citelnější.

 

V době kdy kvetla lípa, stojící vedle kapličky, již z dálky vás omámila svojí vůní a ohlušil vás bzukot množství různorodého hmyzu. Byla ideálním místem ke schůzkám milenců. Trochu stranou od vesnice, a také schováni před očima za okny domů.

 

Ale byly také časy, kdy tato kaplička vypadala velmi špatně a zanedbaně. V době kdy ne každý byl věřící, našli tito lidé cestu do naší vesnice a přesto se zastavili v této malé budově. Pokud si dobře vzpomínám, rodina Schneiderova se v této době starala o toto svaté místo a opět mu dala krásný vzhled. Kaplička dostala nový vnější nátěr, poškozená střecha byla opravena a částečně byl obnoven jednoduchý interiér. U dveří, které byly obvykle uzavřené, jsme mohli vidět tu a tam květiny. Ve věžičce kaple visel zvonek. Jako poslední stávající zvonek v naší vesničce, nám oznamoval i smutné zprávy, a to, že se jeden z nás odebral na věčnost. I tento u tichl a kaplička je dnes v zuboženém stavu, a zřejmě ji čeká jen demolice. Nám na ní zbudou už jen krásné vzpomínky..........

W.Sch., Wetzlar

 

článek z Neudeker heimatbrief, 1.listopad 1963 pro nás přeložila paní Renata Malá

 

 Obracíme se na vás s prosbou, pokud budete mít více informací, nebo fotografií o kapličce,  budeme rádi když nám je poskytnete. Předem díky.

                                                                                                                                                                                         Spolek Sousedi