Zálohujeme.cz

30.01.2020 07:18

www.zalohujme.cz/

 

Nyní je vaše aktivní podpora potřeba více než kdy jindy! Zobrazit webovou verzi
Zálohujme, vrátí se nám to.
 

Milí příznivci Zálohujme.cz,
vratné zálohy podporuje více než 80 % české veřejnosti a k dnešnímu dni vzrostl počet podpisů pod peticí na 17 113.

Nyní je vaše aktivní podpora potřeba více než kdy jindy!

Začátkem roku 2020 bude Poslanecká sněmovna projednávat návrh zákona o odpadech, který předložilo Ministerstvo životního prostředí. Současná podoba návrhu však stále nepočítá se zavedením systému vratných záloh na PET lahve a plechovky!
Přitom odborníci i čísla dokazují, že je to jediný možný způsob, jak zvýšit míru třídění a recyklace PET lahví a plechovek na více než 90 %, zlepšit opakované využívání těchto cenných surovin a snížit znečištění v české přírodě.

Podle průzkumu společnosti STEM/MARK* z listopadu 2019 se podpora zavedení vratných záloh v ČR zvýšila na 81 %. Nenechávejme si svůj názor jen pro sebe. Dejme politikům jasně najevo, že nechceme skončit zavaleni v odpadcích a jednou z cest jsou zálohované PET lahve a plechovky!

Elektronická petice
 

 

Jak můžete pomoci? Můžete šířit elektronickou petici, přeposílat newsletter, sdílet příspěvky @zalohujme na sociálních sítích a diskutovat s přáteli. A když budete mít chvilku, napište ministerstvu email nebo vzkaz na jejich FB, ať mají co největší zpětnou vazbu.

Podepsat elektronickou petici

Mattoni
 

Pilotní projekt „zálohování na zkoušku“

 

I přes momentální nepřízeň Ministerstva životního prostředí věříme, že
zdravý rozum, argumenty relevantních odborníků a všeobecně vstřícný
postoj veřejnosti zvítězí a centrálně řízený zálohový systém v ČR v dohledné době bude. A pomůže Česku vykročit na cestu k cirkulární ekonomice. Proto jsme se, společně s minerální vodou Mattoni a internetovým obchodem Košík.cz, rozhodli vyzkoušet vratné PET lahve v praxi. Zálohovat tak můžete i vy.

Jak na to se dozvíte zde.

Tomáš Klus
 

Tomáš Klus
- nový ambasador Zálohujme.cz

 

Na palubě vítáme písničkáře Tomáše Kluse! Ten v pátek 6. prosince 2019 uspořádal v Brně první z řady veřejných besed na téma „Co dělat, abychom se neutopili v odpadcích”. Diskuze se zúčastnili zástupci Zálohujme.cz, Institutu cirkulární ekonomiky a Hnutí DUHA. Téma odpadu a jeho využití jako suroviny probrali vážně i zábavně a Tomáš celý blok proložil svými písničkami. Pokud nechcete, aby vám příští beseda s Tomášem a odborníky utekla, nezapomeňte sledovat náš FB a IG.

Věděli jste...
 

 

že skoro 3/4 plechovek skončí v ČR ve směsném odpadu nebo v přírodě?

V diskuzi o zavedení vratných záloh se hodně mluví o PETkách, ačkoli naše iniciativa od začátku poukazuje na nutnost zavedení záloh současně na PET lahve i na nápojové plechovky. Realita třídění a recyklace plechovek je dokonce výrazně horší než u PETek:

• Za posledních 10 let vzrostla produkce nápojových plechovek v ČR o více než 200 %. Bohužel, současný systém sběru a třídění na tuto situaci vůbec nereagoval.

• Jen 3,5 z 10 nápojových plechovek se u nás vytřídí

Graf nápojových plechovek
 

 

 v roce 2018 skončilo na skládkách, ve spalovnách a v přírodě 6 582 tun použitých hliníkových plechovek. Z toho by šlo vyrobit 263 milionů nových plechovek.

• Výroba „panenského“ hliníku z bauxitu představuje obrovskou zátěž
pro životní prostředí (extrémně velká spotřeba energie, vznikající
nebezpečné odpady)

• Recyklací hliníku přitom dochází až k 90% úsporám energie a 95% úsporám vody

• Poměr žlutých kontejnerů na plasty a šedých kontejnerů na kovy na konci roku 2018 byl 176.300 : 7.105

Z průzkumu* vyplynulo, že více než polovina lidí netuší, kam má plechovky odnášet, a 18 % lidí vůbec netuší, že je lze třídit.

Proč podporuji zálohujme.cz
 

 

 

„Zavedení záloh je jediná rozumná forma, jak zastavit dosavadní nesmyslné plýtvání zdrojů pro výrobu nápojových obalů,“.
Jan Langhans, výkonný ředitel společnosti ViWINE

 

 

Děkujeme za vaši podporu, sdílení elektronické petice
i našich příspěvků na FB a IG @zálohujme.cz.

 

 

* Průzkum veřejného mínění pro iniciativu Zálohujme. Sběr dat proběhl 21. - 28. 11. 2019 prostřednictvím internetového dotazníku (CAWI) na internetovém panelu agentury STEM/MARK v rámci pravidelného omnibusu. Velikost vzorku byla 700 respondentů a vzorek byl plně reprezentativní pro populaci ČR ve věku 18 – 75 let.